Ενεργειακή απόδοση

Η νέα ρύθμιση, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 10 Ιανουαρίου για όσα ακίνητα πωλούνται ή ενοικιάζονται άνω των 50μ2, είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος το πιστοποιητικό αφορά το «πράσινο» προφίλ του σπιτιού και σε αυτό πρέπει να αναφέρονται τα πάντα γύρω από την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, παροχή ζεστού νερού χρήσης, φωτισμό κ.λπ.

Τα γραφεία μας (με αριθμό πιστοποιημένου ενεργειακού επιθεωρητή 6170) αναλαμβάνει την διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού καθώς και την δυνατότητα εφόσον το επιθυμείτε να βελτιώστε ενεργειακά το ακίνητο σας μέσω συμμετοχής ή όχι στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Παρακάτω γίνεται αναφορά του προγράμματος.

Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά την περίοδο 2000–2005 αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%. Δυστυχώς, αυτό τα κατατάσσει να είναι ανάμεσα στα πιο ενεργοβόρα κτήρια της Ευρώπης.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα από αυτά τα κτήρια οικοδομήθηκαν πριν το 1980 και αντιμετωπίζουν θέματα όπως:

  • μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
  • παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
  • ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
  • μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
  • ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, προχωράει, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας. Παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους.